Ja, je kunt écht beter malariatabletten slikken als dat wordt aangeraden. Elk jaar sterven er toeristen die naar malariagebieden waren gereisd en hun profylaxe niet innamen. Gelukkig zijn er verschillende middelen tegen malaria in de handel waardoor een huisarts met kennis van zaken u het middel dat het beste bij u en uw reisbestemming past kan voorschrijven.
Zelfs voor zwangeren en kleine kinderen zijn er nog mogelijkheden voor malariaprofylaxe (=bescherming).
Malaria is een door muggen overgedragen ziekte die na de incubatietijd binnen een etmaal kan leiden tot een levensgevaarlijke toestand waarbij meer dan 10% van de rode bloedcellen met malariaparasieten geïnfecteerd kan zijn. Dit leidt naast de bekende hoge koortsen tot o.a. barsten van de bloedcellen en “verstopping” van de nieren en blijvende beschadiging van inwendige organen. Onder anderen bij zwangeren en kleine kinderen is malaria nóg gevaarlijker.
Er is wereldwijd veel ervaring met Lariam (stofnaam: mefloquine) opgedaan. Inderdaad leidt dit middel wat vaker dan andere middelen tot psychische symptomen. Daar staat tegenover dat bij langdurig gebruik (langer dan 1-2 maanden) andere middelen vaak meer bijwerkingen geven dan Lariam. Bovendien is Lariam een flink stuk goedkoper dan het populaire Malarone. Mensen die al eerder Lariam gebruikten, kunnen het in het algemeen ook zonder bezwaar opnieuw gebruiken.