Hoe ver van tevoren moet ik vaccineren?

Dat hangt af van je reisplannen. Ga je een wereldreis maken of langer dan 2-3 maanden naar een bepaald gebied dan kun je het beste minimaal 2 maanden vóór vertrek een afspraak met een reizigersadviseur maken. Beter is nog om bij een dergelijke reis al een half jaar van tevoren een eerste reisconsult te plannen. In het algemeen is het uit het oogpunt van vaccinaties niet verstandig om een verre reisbestemming last-minute te boeken omdat de meeste vaccins minimaal 10 dagen nodig hebben om voldoende antistoffen op te wekken. Een uitzondering is de vaccinatie tegen hepatitis-A: die kan bij wijze van spreken nog op de trap van het vliegtuig gezet worden. Samengevat: probeer zo vroeg mogelijk maar minimaal 6 weken van tevoren een afspraak te maken met een ter zake kundig reizigersadviseur.

Hebben vaccinaties bijwerkingen?

Bijwerkingen van vaccinaties zien we zelden en zijn meestal niet ernstig. Als ze al optreden zijn ze meestal kortdurend. Schadelijke of hinderlijke gevolgen voor de lange termijn zijn er eigenlijk niet. Behalve een paar dagen een lichte tot matige gevoeligheid bij aanraken van de injectieplaats zien we bij 1:100 gevaccineerden lichte verhoging of koorts.

 

Minder vaak zien we hoofdpijn, spierpijn of een grieperig gevoel en slechts hoogstzelden een ernstige reactie. Meld wel altijd vooraf als je een allergie hebt, bijvoorbeeld voor kippeneiwit, of als je in het verleden een ernstige reactie kreeg op een vaccinatie! Als er een goede indicatie voor vaccinatie bestaat, weegt dat in de meeste gevallen op tegen de eventuele risico’s.

Zijn inentingen echt nodig?

Dat hangt er een beetje van af. Voor Gele Koorts is het antwoord zonder meer “ja”, want dit is een zeer gevaarlijke ziekte met 40-50% sterfte. DTP is gezien het gevaarlijke beloop van difterie en de restschade na polio ook aan te raden. Hepatitis A is meestal ongevaarlijk maar verloopt als een soort ziekte van Pfeiffer met misselijkheid en langdurige moeheid. Je bent er al snel enkele maanden arbeidsongeschikt door. Buiktyfus verloopt zeker bij ouderen en mensen met een chronische aandoening vaak ook levensgevaarlijk.

Moet je je telkens opnieuw laten vaccineren?

Ja, maar bijvoorbeeld een DTP vaccinatie biedt 10 jaar bescherming; na twee keer een vaccinatie tegen hepatitis-A ben je 30 jaar beschermd en een Gele koorts vaccinatie beschermt in de meeste gevallen zelfs levenslang! Korter beschermen vaccins tegen tekenmeningitis (een hersenvliesontsteking veroorzaakt door teken), buiktyfus en hondsdolheid (Rabies).

Verplichte Gele Koorts vaccinatie?

Omdat het zo’n ernstige ziekte is hebben veel landen in regio’s waar Gele Koorts voorkomt een vaccinatieverplichting ingesteld. Ook zijn er een aantal landen die vaccinatie verplicht stellen ook al ben je er slechts op doorreis. Daarnaast wordt de vaccinatie tegen Gele Koorts bij reizen naar een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen (o.a. Suriname) aanbevolen, ook als deze niet verplicht is. Wij raden sterk aan de vaccinatie te halen, ook als deze niet verplicht is. Dit heeft te maken met de ernst van de ziekte, er geen behandeling bestaat en het vaccin gelukkig 100% bescherming biedt.