Rabiës, met andere woorden hondsdolheid, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken met het virus via het speeksel van een besmet dier. Bijvoorbeeld wanneer het dier je bijt, krabt of likt. In Nederland komt de ziekte niet veel voor, maar wel in landen als Oost-Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Rabiës is een ernstige ziekte die dodelijk is als je je niet direct laat behandelen. Reis je naar een gebied waar rabiës veel voorkomt, dan wordt in sommige gevallen aangeraden je te laten vaccineren. Ga je binnenkort op reis? Maak dan een afspraak en laat je adviseren bij onze gespecialiseerde praktijken.
Met een rabiës vaccinatie bescherm je jezelf tegen ernstige gevolgen van hondsdolheid. Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee prikken, waarbij je de tweede prik minimaal 7 dagen na de eerste krijgt. Of je gevaccineerd moet worden, hangt af van je bestemming, gezondheidssituatie en de duur van je reis.
Houd er rekening mee dat je altijd behandeld moet worden na besmetting met het virus, dus ook als je gevaccineerd bent. Lees hier meer over onder het kopje "Behandeling van rabiës".
Rabiës komt In Oost-Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika voor bij zoogdieren als honden en katten. Reis je naar deze gebieden? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de risico’s binnen het land dat jij bezoekt en zorg ervoor dat je goed beschermt bent tegen hondsdolheid. Maak een afspraak bij een van onze gespecialiseerde praktijken voor een persoonlijk advies. Vooral reizigers die veel met zoogdieren in aanraking komen, lopen risico op besmetting. Dit geldt ook voor kinderen aangezien zij gemakkelijk in aanraking komen met speeksel van dieren, bijvoorbeeld door te aaien.
In Nederland komt hondsdolheid alleen voor bij vleermuizen. Mensen die in contact kunnen komen met vleermuizen wordt aangeraden zich te laten vaccineren tegen rabiës. Dit geldt voor mensen die werken bij de dierenambulance, boswachters, schoorsteenvegers en dakdekkers.
Laat je adviseren door een van onze gespecialiseerde artsen of je wel of niet een vaccinatie tegen rabiës moet halen. Maak nu een afspraak.
Na volledige vaccinatie tegen hondsdolheid ben je levenslang beschermd. Rabiës vaccinatie is dus levenslang geldig. De meeste mensen zijn 7 dagen na een vaccinatie tegen rabiës al voldoende beschermd. Sommige mensen hebben dan echter nog geen volledige bescherming opgebouwd, daarom bestaat het volledige vaccinatieschema tegen rabiës uit twee prikken. Dat betekent dat vrijwel iedereen 14 dagen na de eerste vaccinatie beschermd is.
Een rabiës wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Bovendien hanteren wij een laagsteprijsgarantie. Zie je dus binnen twee weken na het bezoek aan een van onze praktijken het totaalbedrag van de factuur ergens anders goedkoper? Dan ontvang je het prijsverschil van ons retour. Bij Reisprik weet je dus zeker dat je nooit te veel betaalt. Voor meer informatie kun je terecht op onze tarieven pagina.
Als je besmet bent geraakt met rabiës duurt het meestal tussen de 20 tot 90 dagen voordat je symptomen krijgt. Dit begint met griepachtige verschijnselen als koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Daarna kun je last krijgen van de volgende symptomen:
Bij een besmetting met het hondsdolheidvirus moet je altijd behandeld worden. Ook als je gevaccineerd bent. De behandeling van rabiës bestaat uit twee injecties als je gevaccineerd bent, en vier injecties als je niet gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent tegen rabiës heb je bovendien binnen 24 uur antiserum nodig. In sommige landen is antiserum niet verkrijgbaar of van slechte kwaliteit, waardoor vaccinatie tegen rabiës sterk wordt geadviseerd als je naar deze landen reist.