Japanse encefalitis is een virusinfectie die wordt overgedragen via de beet van een Culex-mug. Je kunt in grote delen van Zuid-Azië en Oost-Azië de Japanse encefalitis-mug tegenkomen, vooral in gebieden waar veel rijstvelden en varkensboerderijen aanwezig zijn. De mug broedt op rijstvelden en op het platteland en bijt in de avond of nacht. Je kunt in Nederland geen Japanse encefalitis krijgen, maar reis je naar een gebied waar Japanse encefalitis voorkomt? Maak dan een afspraak bij een van onze praktijken voor een deskundig advies over een vaccinatie tegen Japanse encefalitis.
Je kunt jezelf beschermen tegen Japanse encefalitis met een inenting. Ga je op reis naar een gebied waar Japanse encefalitis voorkomt? Maak dan een afspraak en laat je vaccineren. Een Japanse encefalitis-vaccinatie bestaat uit twee inentingen. Je kunt de vaccinatie tegen het virus het beste minimaal zes weken voor vertrek halen. Tussen de eerste en tweede Japanse encefalitis-vaccinatie moet een periode van vier weken zitten. De vaccinatie zorgt voor een bescherming van twee jaar. Er is een herhaling nodig bij een nieuw bezoek aan een risicogebied. Vraag hierover advies bij Reisprik.
De Japanse encefalitis-inenting is in geen enkel land verplicht. Wanneer je langer dan drie maanden in een risicogebied verblijft, is het wel aanbevolen om een vaccin te halen. Gebieden waar Japanse encefalitis voorkomt zijn:
Het Japanse encefalitis-vaccin zorgt ervoor dat jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus. Het is een veilig vaccin en geeft relatief weinig bijwerkingen. De inenting bestaat namelijk uit dode virusdeeltjes. De milde symptomen die kunnen optreden zijn:
Na besmetting kun je na 5 tot 15 dagen ziek worden. Bij de meeste mensen verloopt Japanse encefalitis zonder of met slechts milde symptomen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van griep, koorts, spierpijn of hoofdpijn. In ernstige gevallen kan Japanse encefalitis leiden tot een hersen(vlies)ontsteking. De verschijnselen hiervan zijn:
Wil jij meer te weten komen over Japanse Encefalitis en hoe je dit het best kunt voorkomen? Neem contact op en laat je informeren door een van onze gespecialiseerde artsen.