Vaccinaties Kenia

Reisvaccinaties Kenia

Het Oost-Afrikaanse land Kenia staat bekend om zijn gevarieerde flora en fauna. Mede door het tropische klimaat kent het land meer dan 80 soorten wilde zoogdieren en duizenden vogelsoorten. Kenia is daarom ook een populaire bestemming voor safari-vakanties. In het land zijn onder andere de ‘Big Five’ (olifant, leeuw, nijlpaard, luipaard en kafferbuffel) te bewonderen en je kunt er een glimp opvangen van diverse bedreigde diersoorten. Voordat je de safari-kleding uit de kast trekt, is het wel verstandig om te controleren welke vaccinaties nodig zijn voor je reis naar Kenia. Op deze pagina lees je of voor jouw trip naar Kenia vaccinaties verplicht zijn en welke vaccinaties worden aanbevolen.

Kenia vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • DTP
  • Gele koorts
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Hepatitis B
  • Meningokokken
  • Tuberculose
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Kenia

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Verplichte vaccinaties Kenia

Als je vanuit een land dat bekend staat als een hoogrisicogebied voor gele koorts (door)reist naar Kenia ben je verplicht een vaccinatie tegen de ziekte te halen. Gele koorts wordt verspreid via muggen die het virus via een beet overdragen. Drie tot zes dagen na de infectie spelen de eerste symptomen op. Afhankelijk van de ernst van de besmetting variëren deze van milde griepverschijnselen tot hevige koorts, braken en bloedingen. Wanneer de patiënt last krijgt van braken en bloedingen, leidt de ziekte vaak tot de dood. Omdat het vaccin tegen gele koorts meer bijwerkingen kent dan de meeste vaccins, moet per individu worden bepaald of vaccineren tegen gele koorts verantwoord is. Een reizigersverpleegkundige of reizigersgeneeskundig (huis)arts kan je vertellen welke landen een hoogrisicoland zijn voor gele koorts en wanneer een vaccinatie verplicht is.

Aanbevolen vaccinaties Kenia

Naast de verplichte inentingen zijn er ook aanbevolen vaccinaties voor Kenia. Deze vaccinaties worden aangeraden voor iedereen die naar Kenia reist. Via onze website kun je de aanbevolen vaccinaties gemakkelijk en snel inplannen.

DTP

Omdat na 1950 bijna alle kinderen via kindervaccinaties tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) worden gevaccineerd, komen deze ziekten in Nederland nog maar weinig voor. In Kenia is de kans om de ziektes op te lopen helaas groter, waardoor het aan te raden is om een DTP-vaccinatie te halen voor je het land gaat bezoeken. Wanneer je na 1950 bent geboren en alle kindervaccinaties hebt gekregen, volstaat één prik. Deze geeft vervolgens tien jaar bescherming tegen de ziektes. Wanneer je nooit een DTP-vaccinatie hebt gekregen, is het verstandig om drie DTP-prikken te halen.

Gele koorts

Ook wanneer een vaccinatie tegen gele koorts niet verplicht is, is het aan te bevelen om je bij een bezoek aan Kenia te laten vaccineren tegen de ziekte. De vaccinatie bestaat uit één prik, die na tien dagen een goede bescherming biedt tegen gele koorts. Veel mensen zijn na vaccinatie levenslang beschermt tegen gele koorts, al zijn er uitzonderingen; personen met specifieke medische achtergronden zijn niet levenslang beschermd. Meer informatie over gele koorts lees je in de alinea Verplichte vaccinaties Kenia.

Hepatitis A

De leverinfectie hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus en brengt symptomen als lusteloosheid, moeheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten met zich mee. Besmetting vindt plaats door het nuttigen van met ontlasting besmet voedsel of water. Na één prik ben je één jaar beschermd tegen hepatitis A, een tweede inenting zorgt ervoor dat je 30 jaar beschermd bent.

Mazelen

In Nederland worden bijna alle kinderen gevaccineerd tegen Bof, Mazelen en Rode hond (BMR), waardoor veel Nederlandse inwoners levenslang beschermd zijn tegen deze ziekten. Als je niet volledig gevaccineerd bent, is er een kans dat je in Kenia Bof, Mazelen en/of Rode hond oploopt. Het kan voor je reis naar Kenia daarom zinvol zijn om een BRM-vaccinatie te halen als je deze niet eerder hebt gekregen. Of dit voor jou het geval is, hangt onder andere af van je leeftijd, de vaccinaties die je in het verleden ontvangen hebt en of je een of meerdere ziekten hebt doorgemaakt. Een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige kan aangeven of een BRM-vaccinatie zinvol is voor jou.

Rabiës

In sommige gebieden van Kenia kunnen dieren lopen die besmet zijn met Rabiës (hondsdolheid). Besmetting met Rabiës, kan gebeuren door een beet, krab of lik op een open wond van een zoogdier dat de ziekte onder de leden heeft. De herseninfectie is bijna altijd fataal, waardoor het belangrijk is om elk contact met wilde dieren te vermijden in gebieden waar Rabiës heerst. Het is mogelijk jezelf tegen de ziekte te beschermen door een vaccinatie te halen die bestaat uit twee prikken met minimaal een week ertussen. Kinderen dienen drie prikken te halen in een periode van vier weken. Voor mensen die afweer verlagende medicijnen slikken geldt een ander prikschema.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Kenia

Afhankelijk van je gezondheid en de duur en omstandigheden van de reis kan het verstandig zijn om bepaalde vaccinaties te halen voordat je naar Kenia gaat. Een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige kan je adviseren over deze persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Kenia. Op deze pagina lees je alvast meer over elke mogelijke persoons- en reisgebonden vaccinatie.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverinfectie die resulteert in vermoeidheid, griepachtige verschijnselen en een gele verkleuring op de huid en ogen van de besmette persoon. Het virus dat de ziekte veroorzaakt wordt onder andere verspreid via het bloed en sperma van besmette personen, maar kan ook worden overgebracht via gebruikte scheermesjes en naalden. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken: de tweede prik volgt een maand na de eerste inenting en de derde prik vijf maanden na de tweede prik. Hierna kan via bloedonderzoek worden gecontroleerd of je voldoende antistoffen in je bloed hebt. Als dat het geval is, ben je levenslang tegen de ziekte beschermd.

Meningokokken

Meningokokkenziekte is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door de meningokokbacterie. Een besmetting leidt vaak tot hoge koorts, koude rillingen, spierpijn, braken, hoofdpijn, een stijve nek en een verstoring van het bewustzijn. In ernstige gevallen kan de patiënt ook last krijgen van bloedingen aan het huidoppervlak ten hoogte van de romp en ledematen. De ziekte kan zeer ernstig verlopen en daarbij soms tot de dood van de besmette persoon leiden. Er zijn verschillende vormen van Meningokokkenziekte, maar elk type wordt verspreid via hoesten en niezen van besmette personen. Er bestaan vaccins tegen Meningokokkenziekte type A, C, W135 en Y. Het vaccin is verplicht voor pelgrims die naar Mekka willen reizen. Een reizigersverpleegkundige of reizigersgeneeskundig (huis)arts kan adviseren of voor jouw reis vaccineren zinvol is.

Tuberculose

De infectieziekte tuberculose (TBC) brengt klachten als hoesten, vermoeidheid, vermagering, griepverschijnselen en het ophoesten van bloed met zich mee. De tuberkelbacterie die de ziekte veroorzaakt wordt verspreid via luchtdeeltjes wanneer besmette personen moeten hoesten. De meest bekende en voorkomende vorm van de ziekte is longtuberculose. Afhankelijk van de reisbestemming, de duur en omstandigheden van de reis en je gezondheid kan het nodig zijn om voor je reis naar Kenia een TBC-vaccinatie te halen. Een reizigersverpleegkundige of reizigersgeneeskundig (huis)arts kan je vertellen of een vaccinatie tegen tuberculose noodzakelijk is voor jou.

Maak tijdig een afspraak voor je vaccinaties

Veel vaccinaties bestaan uit meerdere prikken met een verplichte rustperiode tussen elke prik. Zorg daarom dat je tijdig je vaccinaties inplant, zodat alle prikken zijn gezet als je vertrekt. Dan weet je zeker dat je goed beschermd op reis gaat!

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen