Vaccinaties Turkije

Reisvaccinaties Turkije

Turkije is door het zonnige weer en de relatief goedkope hotels bij veel Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Sinds maart 2020 hoef je niet meer over een visum te beschikken als je minder dan 90 dagen in het land verblijft. Een voorbereiding waar je wel rekening mee moet houden is dat je in sommige situaties voor je reis naar Turkije vaccinaties moet halen. Met welke inentingen je voor de reis naar Turkije rekening moet houden, lees je hieronder.

Turkije vaccinatie advies

Verplicht:
Aanbevolen:
  • DTP
  • Hepatitis A
  • Mazelen
  • Rabiës
Optioneel:
  • Hepatitis B
Zoek op reisbestemming

Vaccinatie informatie: Turkije

Malaria

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Verplichte vaccinaties Turkije

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor reizen naar Turkije. Er zijn wel vaccinaties die voor alle reizigers worden aangeraden en verschillende inentingen die afhankelijk van de persoon of de reis worden aanbevolen wanneer je naar Turkije gaat.

Aanbevolen vaccinaties Turkije

De aanbevolen vaccinaties voor Turkije zijn inentingen die worden aangeraden voor alle reizigers naar dit land. Het is dus altijd aan te raden deze vaccinaties te nemen voordat je naar Turkije op vakantie gaat. Je kunt hiervoor eenvoudig een of meerdere afspraken plannen.

DTP

DTP is een afkorting van Difterie, Tetanus en Polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig niet vaak meer voor, omdat vanaf 1950 kinderen via de kindervaccinaties hiertegen worden beschermd. In Turkije komen Difterie, Tetanus en Polio helaas vaker voor, waardoor het voor alle reizigers aan te raden is om een DTP-vaccinatie te halen. Als je na 1950 bent geboren en alle kindervaccinaties hebt gehad, is één prik voldoende om je 10 jaar te beschermen tegen deze ziekten. Wanneer je voor 1950 bent geboren of de DTP-vaccinatie nooit hebt ontvangen, is het verstandig om drie DTP-prikken te halen.

Hepatitis A

Een vaccinatie tegen hepatitis A is ook voor alle reizigers naar Turkije aan te raden. Hepatitis A is een ontsteking van de lever die bij volwassenen leidt tot moeheid, lusteloosheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten. De ziekte staat ook wel bekend als besmettelijke geelzucht en wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt hepatitis A oplopen door het nuttigen van met ontlasting besmet voedsel of drinkwater. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken, waarbij de eerste vaccinatie zorgt voor één jaar bescherming en de tweede een bescherming geeft van minimaal 30 jaar.

Mazelen

Mazelenvaccinatie-advies bij bezoek van familie of vrienden (VFR)

Rabiës

In sommige delen van Turkije komt Rabiës (hondsdolheid) voor. Rabiës is een gevaarlijke herseninfectie die bijna altijd tot de dood leidt. Besmetting vindt plaats via het speeksel van een besmet zoogdier. Denk hierbij aan een beet of een lik aan een wondje. Het is echter ook mogelijk Rabiës op te lopen via een krab van een besmet dier. Zorg daarom dat je in gebieden waar Rabiës aanwezig is elk contact met dieren vermijdt. Een vaccinatie tegen de ziekte bestaat uit twee prikken met minimaal een week ertussen. Kinderen dienen drie inentingen te halen in de loop van vier weken. Als je afweerverlagende medicijnen gebruikt, dan geldt een afwijkend prikschema.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Turkije

Er zijn verschillende persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Turkije. Dit betekent dat afhankelijk van je gezondheid en de duur van je verblijf in Turkije inentingen nodig kunnen zijn. Omdat de eventuele noodzaak van deze vaccinaties situatiegebonden is, is het aan te raden je voor de reis te laten adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Je vindt hier alvast algemene informatie per mogelijke vaccinatie voor je trip naar Turkije.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverinfectie die leidt tot griepachtige verschijnselen, vermoeidheid en geelkleuring van de ogen en huid. Het virus wordt overgedragen via het bloed en sperma van besmette personen. Verder is het ook mogelijk om hepatitis B op te lopen via gebruikte naalden en scheermesjes. Via een volledige vaccinatie tegen hepatitis B ben je levenslang beschermd tegen de ziekte. Zo’n volledige vaccinatie bestaat uit drie prikken in maand 0, 1 en 6. Om te controleren of je echt levenslang beschermd bent, is het nodig om drie maanden na de laatste inenting bloed te prikken en de antistof-waarde te bepalen.

Plan je vaccinaties

Vaccinaties bestaan vaak uit meerdere prikken met een bepaalde periode tussen elke prik. Wacht daarom niet te lang met het maken van een afspraak voor een vaccinatie. Als je weet welke inentingen je nodig hebt, kun je eenvoudig afspraken inplannen voor deze vaccinaties.

Download onze reistips brochure!

reistips op reis


Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.

Meest populaire reisbestemmingen