Mexico, officieel de Verenigde Mexicaanse Staten, is een land in Noord-Amerika dat grenst aan de Verenigde Staten, Belize, Guatemala en de Grote Oceaan en Golf van Mexico. Het land staat bekend om zijn rijke culturele geschiedenis en beschikt onder andere over overblijfselen van de Azteken en de Maya’s, zoals het unieke Mayacomplex Chichén Itzá. Verder heeft Mexico zeer diverse landschappen die wisselen van woestijngebieden tot regenwouden en berglandschappen. Als je van de historische en hoogtepunten en natuur van Mexico wil genieten, is het verstandig eerst uit te zoeken welke vaccinaties voor Mexico verplicht en aanbevolen zijn. Op deze pagina lees je meer over de vereiste en aan te raden inentingen voor Mexico.
In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.
Spoedbericht 12/7/24 Niet bijzondere reizigers ≥ 2 jaar: Vaccinatie adviseren bij een verblijf ≥ 3 maanden. Bijzondere reizigers ≥ 2 jaar: Vaccinatie adviseren bij een verblijf ≥ 2 weken en tenminste één van de volgende voorwaarden: - Maagzuurremming: door operatieve maagverkleining of door gebruik van H2-receptorantagonisten (bv. cimetidine) of gebruik van protonpompremmers (bv. lansoprazol, omeprazol, pantoprazol). - Personen die door hun beroep of de aard van hun reis, bijvoorbeeld familiebezoek (VFR), een hoge kans hebben op expositie aan fecaal verontreinigd voedsel of drinkwater. - Verminderde cellulaire immuniteit door hiv (CD4-aantal <500/mm3). - Vaat- en hartklepprothesen. Dit geldt niet voor stents, pacemakers en gewrichtsprothesen. - Gebruik of recent gebruik van TNF-alfa blokkerende middelen (bv. infliximab, adalimumab). Reizigers < 2 jaar: Buiktyfusvaccinatie wordt niet aangeraden.
De afkorting DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. In Nederland komen deze ziektes vrijwel niet meer voor, doordat bijna alle personen die na 1950 zijn geboren er via de kindervaccinaties tegen gevaccineerd zijn. In het buitenland is de beschermingsgraad tegen Difterie, Tetanus en Polio minder groot, waardoor de ziekten op grotere schaal voorkomen. Voor een reis naar Mexico is het voor iedereen aan te raden een DTP-vaccinatie te halen. Wanneer je na 1950 bent geboren en alle kindervaccinaties hebt ontvangen, is één prik voldoende voor 10 jaar bescherming tegen de ziektes. Als je na 1950 bent geboren of nog niet eerder een DTP-vaccinatie hebt gekregen, kun je beter drie DTP-prikken halen.
Hepatitis A staat ook wel bekend als geelzucht vanwege de gele kleur van de huid en de ogen van besmette personen. Naast de verkleuring van de huid en ogen krijgen besmette personen vaak te maken met klachten als lusteloosheid, misselijkheid, buikklachten, moeheid en koorts. Het virus dat de ziekte verspreid kan door het nuttigen van met ontlasting besmet voedsel of water in het lichaam van iemand terecht komen. Voor een volledige vaccinatie tegen hepatitis A heb je twee prikken nodig. De eerste prik geeft één jaar bescherming en na de tweede prik ben je minimaal 30 jaar beschermd.
In Mexico is het risico op Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid) hoog. Besmetting van deze vaak dodelijke herseninfectie komt vaak door een beet, krab of lik over een open wond van een besmet dier. Het is belangrijk om onnodige risico’s te vermijden in gebieden waar de ziekte heerst en elk contact met wilde dieren te vermijden. Een vaccinatie tegen Rabiës voor volwassenen bestaat uit twee prikken met een tussentijdse periode van minimaal een week, kinderen dienen in een tijdsbestek van vier weken drie prikken te halen. Als je medicijnen gebruikt die je afweersysteem verzwakken, geldt een afwijkend prikschema.
Er is niets zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Ga goed voorbereid op reis en bescherm jezelf en voorkom ziekte en ongemak. Download nu onze gratis reistips folder boordevol praktische tips.